Χορμοβίτου 168, Πειραιάς
(εύκολη πρόσβαση με το Μετρό)
Αθηνά Μωραΐτη Χατζηθάνου
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc
Αντιοξειδωτικές
Τροφές
της Αθηνάς Μωραΐτη,
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.
-
Φρούτα με κόκκινο και μοβ χρώμα: Φρούτα όπως τα Δαμάσκηνα, το Ρόδι, οι Φράουλες, τα Κεράσια, τα Cranberries και τα Βατόμουρα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, τανίνες ελλαγικό οξυ και βιταμίνες Α, C και Ε. Αυτά φαίνεται πως βοηθούν στην καλή υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος
-
Φρούτα και Λαχανικά με πορτοκαλί χρώμα: Τρόφιμα όπως τα Καρότα, τα Βερίκοκα, η Κολοκύθα, η Γλυκοπατάτα είναι πλούσια σε καροτενοειδή (β- καροτένιο, λουτεΐνη και ζεοξανθίνη) και βιταμινη C. Ειδικά, τα καροτενοειδή φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση ωχράς κηλίδας
-
Ντομάτες: Οφείλουν το έντονο κόκκινο χρώμα τους στο λυκοπένιο, το οποίο παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική δράση. Το λυκοπένιο φαίνεται να έχει προστατευτική δράση έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου και ειδικά του καρκίνου του προστάτη. Λυκοπένιο επίσης βρίσκουμε και στο καρπούζι
-
Εσπεριδοειδή: τα Πορτοκάλια, τα Μανταρίνια, τα Λεμόνια είναι σημαντική πηγή βιταμίνης C και είναι πλούσια σε φυτοχημικά συστατικά (φλαβονοειδή όπως η εσπεριδίνη και λεμονοειδή όπως η λεμονίνη)
-
Χόρτα: Εδώ συναντάμε πληθώρα από λαχανικά όπως τα Ραδίκια, οι Βρούβες, το Σταμναγκάθι, τα Σέσκουλα, κ.α. που περιέχουν φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, καροτενοειδή, βιταμίνες C και Ε
-
Πράσινο Τσάι: Είναι πλούσιο σε κατεχίνες και έχει συσχετιστεί με το καρδιαγγειακό σύστημα, την προστασία από τον καρκίνο και τη μείωση του σωματικού λίπους
-
Σταυρανθή λαχανικά: το Μπρόκολο, το Κουνουπίδι, το Λάχανο φαίνεται να προστατεύουν από την εμφάνιση διάφορων μορφών καρκίνου λόγω των φυτοχημικών ενώσεων (σουλφοραφάνη) που περιέχουν.
-
Μαύρη Σοκολάτα και Κακάο: Περιέχουν πολυφαινόλες, φλαβονόλες και κατεχίνες, που φαίνεται ότι προστατεύουν από την οξείδωση της LDL χοληστερίνης, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα δημιουργίας της αθηρωματικής πλάκας
-
Σουσάμι και Ταχίνι: Το σουσάμι είναι πηγή βιταμίνης Ε, σεληνίου και αντιοξειδωτικών όπως η σεσαμίνη και η σεσαμινόλη
-
Ελαιόλαδο: Περιέχει βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες όπως η ελαιοευρωπαΐνη και η ελαιοκανθάλη. Το έχει συνδεθεί με την προστασία από εκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, με την καλή υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και με την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης