Ακολουθήστε μας

  • Facebook Social Icon

Τηλ: 2104633645

Αθηνά Μωραΐτη Χατζηθάνου

Διαιτολόγος Διατροφολόγος Πειραιά, MSc

στην Κλινική Διατροφή

Η Διαιτολόγος Απαντά

Σε ποιες περιπτώσεις θα μπορούσε κάποιος να απευθυνθεί σε διαιτολόγο;

Η Αθηνά Μωραΐτη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή, αναλαμβάνει περιπτωσεις που αφορούν την απώλεια βάρους, παθήσεις που συσχετίζονται με τη διατροφή (πχ υπεριλιπιδαιμίες, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, παχυσαρκία, κτλ), αλλά και υγιή άτομα με στόχο την εκμάθηση σωστών διατροφικών συνηθειών και τη διατηρηση του βάρους. Ακόμη, σε αυτή μπορούν να απεθυνθούν εγκυες και θηλάζουσες ώστε να εξασφαλίζουν την πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών σε αυτές τις τόσο σημαντικές περιόδους. Τέλος, αναλαμβάνει παιδιά και εφήβους, με στόχο την αποκτηση καλών διατροφικών συνηθειών και τη προαγωγή της υγείας τους

Χρειάζεται κάποια προετοιμασία πριν την πρώτη συνάντηση;

Πριν την πρωτη συνάντηση καλό είναι να αποφύγετε τη λήψη τροφής και υγρών 3-4 ώρες πριν, και να μην έχετε γυμναστεί 24 ώρες πριν. Αυτό είναι σημαντικό για να είναι αξιοπιστες οι μετρήσεις της Ανάλυσης Σύστασης Σώματος και του Μεταβολισμού. Ακόμη, αν υπάρχουν πρόσφατες αιματολογικες εξετάσεις ή αν παίρνετε φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής, να τα έχετε μαζί σας

Ποια είναι η διαδικασία στην πρώτη διαιτολογική συνάντηση;

Κατά την πρώτη διαιτολογική συνάντηση θα συζητήσουμε για την υγεία σας, τον τρόπο της ζωής και της διατροφής σας, και επιπλέον θα κάνουμε  Ανάλυση Σύστασης Σώματος για να δούμε το λίπος, τη μυική μάζα, τα υγρά, κτλ συνολικά αλλά και τμηματικά στο σώμα σας και του Μεταβολικού σας Ρυθμού έτσι ώστε να δούμε τις καύσεις που κάνει ο οργανισμός. Με βάση όλα αυτά, θα συνταχθεί εξατομικευμένο διαιτολόγιο, το οποίο θα λάβετε μέσα στις  τις επόμενες 2-3 ημέρες ( είτε με email, είτε από κοντά)

Κάθε πότε πραγματοποιούνται οι επόμενες συναντησεις;

Η συχνότητα των επόμενων συναντησεων συνήθως είναι κάθε δυο εβδομάδες, αν και αυτό εξαρτάται από τους διατροφικούς στόχους, το καθημερινό πρόγραμμα και τα προβλήματα υγείας που πιθανά να υπάρχουν.

Καλησπέρα σας, μπήκα στην ιστοσελίδα σας και διάβασα για την παιδική παχυσαρκία. Θέλω να σας ρωτήσω ο ΔΜΣ είναι και στα παιδιά το όριο του 25? Η κόρη μου είναι 8 χρονών έχει ύψος 1,40 και είναι 45 κιλά. Πόσο πάνω από το φυσιολογικό βάρος έχει; Τι πρέπει να κάνω; Ευχαριστώ για το χρόνο σας. Περιμένω απάντηση σας.

Στα παιδιά τα όρια για το Δείκτη Μάζας Σώματος διαφοροποιούνται σε σχέση με αυτά που ισχύουν τους ενήλικες. Για την αξιολόγηση του βάρους σε παιδιά χρησιμοποιούνται κυρίως οι καμπύλες ανάπτυξης (ίσως να υπάρχουν στο βιβλιάριο ασθενείας της κόρης σας) αλλά και καμπύλες που αφορούν το ΔΜΣ. Έτσι, ενώ ο ΔΜΣ για την κόρη σας είναι 22,96, δηλαδή μικρότερο του 25, έχει αυξημένο βάρος για την ηλικία της. Κανονικά θα έπρεπε να είναι κάτω από τα 40 κιλά. Σε ό,τι αφορά το ύψος είναι και αυτό αυξημένο για την ηλικία της, κάτι που πολύ πιθανά να οφείλεται στο αυξημένο βάρος (μεγάλο ρόλο παίζει και το ύψος των γονιών).
Τα παιδιά δεν τα υποβάλουμε σε "δίαιτα" με τον τρόπο που πιθανά να υποβάλουμε τους ενήλικες. Περισσότερο στοχεύουμε στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και ενθαρρύνουμε την κίνηση (παιχνίδι, αθλητικές δραστηριότητες, κτλ). Θέλει μεγάλη προσοχή για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην ανάπτυξη. Εδώ, είναι απαραίτητη και η συνεργασία του παιδιάτρου. Δε χρειάζεται άγχος, αλλά μεθοδικότητα και αναζήτηση της βοήθειας των ειδικών.
 

Γεια σας θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής: Έχω πρόβλημα ήπιας οισοφαγίτιδας/διαβρωτικης γαστρίτιδας, αναλαμβάνετε; Ακόμη, είμαι 35 ετών με χασιμοτο θυρεοειδίτιδα, έχω 3 παιδιά και εργάζομαι ως ιδιωτική υπάλληλο. Το βάρος μου είναι 61 κιλά και το ύψος μου 1.65. Θέλω να χάσω 3-4 κιλά. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Θα σας απαντήσω στα ερωτήματα που μου θέσατε:

Το πρόβλημα της ήπιας οισοφαγίτιδας και της διαβρωτικής γαστρίτιδας θα μπορούσαμε να το προσεγγίσουμε με τη βοήθεια ενός προγράμματος διατροφής το οποίο παράλληλα θα στοχεύει και στη μείωση του βάρους. Όμως για να συνεργαστούμε είναι απαραίτητη προϋπόθεση να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας για τη φαρμακευτική αγωγή που σας προτείνει. Επιπλέον, θα ήθελα τη συνεργασία του για να έχουμε όσο το δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα.

Το βάρος σας σε σχέση με το ύψος σας και την ηλικία σας δεν σας καθιστά παχύσαρκη, όμως η απώλεια 3-4 κιλών θα μπορούσε να γίνει. Ίσως λόγω του προβλήματος που έχετε με το θυρεοειδή να μη χάνετε πάρα πολύ γρήγορα (ειδικά αν έχετε κάνει πολλές προσπάθειες να χάσετε βάρος στο παρελθόν), αλλά η μέτρηση του Μεταβολικού σας Ρυθμού θα μας βοηθήσει για ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής.  Άλλωστε,  πιστεύω πως ακόμη και αν η απώλεια βάρους  γίνεται με σχετικά αργό ρυθμό, αυτό δεν είναι κακό γιατί έτσι έχετε περισσότερες πιθανότητες να μην ξαναπάρετε το βάρος που θα χάσετε.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις τροφές και τα φαγητά που θα σας προτείνω, αυτά θα προσπαθήσω να είναι τέτοια ώστε να τα ακολουθεί και η υπόλοιπη οικογένεια και να είναι σχετικά απλά για να μπορείτε να τα προετοιμάζετε.
Όλα τα παραπάνω σας τα λέω με μια επιφύλαξη μιας και δε σας έχω δει από κοντά για να ξέρω το μέγεθος του προβλήματος που έχετε με το πεπτικό σύστημα.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικα με το κεφίρ. Εγώ το τρώω κάθε μέρα (το φτιάχνω εγώ, σε μορφή γιαουρτιού με πλήρες γάλα αγελάδος και θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορώ να δίνω στους γιούς μου ηλικίας 15μηνών,4 και 7 ετών πόσο και κάθε πότε. Σας ευχαριστώ πολύ.

Το κεφίρ είναι μια τροφή που μπορεί να καταναλωθεί σε αντικατάσταση με το γάλα ή το γιαούρτι από τα παιδιά, καθώς περιέχει μια πληθώρα συστατικών που ωφελούν το πεπτικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το μικρότερο γιο σας, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

Please reload