Χορμοβίτου 168, Πειραιάς
(εύκολη πρόσβαση με το Μετρό)
Αθηνά Μωραΐτη Χατζηθάνου
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc
Η Σοκολάτα στη Διατροφή μας
της Αθηνάς Μωραΐτη Χατζηθάνου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή
Η σοκολάτα είναι ένα αγαπημένο τρόφιμο για μικρούς και μεγάλους! Όμως ποια είναι η θρεπτική της αξία και πώς μπορεί να καταναλωθεί στα πλαίσια μιας ισσοροπημένης διατροφής; Ποιο όμως είδος σοκολάτας είναι το καλύτερο; Η κατανάλωση της μπορεί να δημιουργησει κινδύνους στην υγεία μας;
Αρχικά, η σοκολάτα περιέχει πολλές θερμίδες, σάκχαρα και λιπαρά. Τα 100 γραμμάρια αποδίδουν περισσότερες από 500 θερμίδες, δηλαδή σχεδόν όσες λαμβάνουμε από ένα κύριο γεύμα. Έτσι, η αυξημένη κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο βάρος.
Περιέχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και λιπαρών.
Ωστόσο, τα κυριότερα λιπαρά οξέα της είναι το ελαϊκό οξύ (35%- μονοακόρεστο), το λινελαϊκό (5%- πολυακόρεστο), το στεατικό (35%- κορεσμένο) και το παλμιτικό (25%- κορεσμένο). Έτσι, φαίνεται πως η αναλογία των λιπαρών οξέων της σοκολάτας δεν επηρεάζει αρνητικά τα λιπίδια του αίματος, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η σοκολάτα υγείας δεν περιέχει χοληστερόλη.
Η σοκολάτα περιέχει καροτενοειδή (προβιταμίνη Α) και βιταμίνη Ε, γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση, βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ειδικά η σοκολάτα με ξηρούς καρπούς αν και περιέχει περισσότερες θερμίδες αποδίδει περισσότερες βιταμίνες.
Επισης, περιέχει ασβέστιο, φώσφορος και μαγνήσιο. Ιδιαίτερα, η μαύρη σοκολάτα περιέχει αυτά τα θρεπτικά συστατικά σε μεγαλύτερες ποσότητες σε σχέση με τα άλλα είδη σοκολάτας.
Άλλωστε, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες). Καλύτερη πηγή πολυφαινολών είναι η σοκολάτα υγείας (600 mg πολυφαινολών/ 100 g) και ακολουθούν το πράσινο τσάι (400 mg πολυφαινολών/ 240 ml, δηλ.1 μεγάλο ποτήρι) και το κρασί (170 mg πολυφαινολών/ 140 ml, δηλ. 1 ποτήρι του κρασιού).
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό πως η σοκολάτα υγείας είναι προτιμότερη μιας και έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και τις λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη. Ειδικότερα, η λευκή σοκολάτα δεν είναι στην πραγματικότητα σοκολάτα αφού δεν περιέχει κακαόμαζα αλλά μόνο κακαοβούτυρο (λίπος που προέρχεται από τους σπόρους του κακάο) με αποτέλεσμα να έχει τις περισσότερες θερμίδες και τα λιγότερα αντιοξειδωτικά.
Πριν επιλέξουμε μια σοκολάτα είναι καλό να ελέγχουμε με προσοχή τις ετικέτες των τροφίμων για να ξέρουμε τι καταναλώνουμε.
Πολλές φορές οι αναγραφόμενες θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά αναφέρονται στην ποσότητα μερίδας και όχι σε όλη τη συσκευασία με αποτέλεσμα να υποεκτιμούμε αυτό που καταναλώνουμε. Επιπλέον, η περιεκτικότητα σε κακάο καθορίζει την ποιότητα της σοκολάτας: η σοκολάτα υγείας περιέχει 70% κακάο. Άλλωστε δε θα πρέπει να παρασυρόμαστε από διαφημίσεις σοκολάτας που περιέχει «φρέσκο γάλα» και να γίνεται μεγάλη κατανάλωση γιατί σε αυτή την περίπτωση λαμβάνουμε μεγάλη ποσότητα θερμίδων και λιπαρών. Τέλος, προσοχή αξίζει να δοθεί και στις απομιμήσεις σοκολάτας που μας προμηθεύουν με πολλές θερμίδες και όχι με τα θρεπτικά συστατικά της σοκολάτας
Για να μη χάσουμε το μέτρο στην κατανάλωση της σοκολάτας, παρά τα οφέλη που προκύπτουν από την κατανάλωσή της, αυτή θα πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή (2-3 φορές την εβδομάδα σε μικρή ποσότητα και με την προυπόθεση ότι δεν έχει καταναλωθεί άλλο γλυκό εκείνη την ημέρα) λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και ζαχαρη.