top of page

Παγωτό & Διατροφή!!!

της Αθηνάς Μωραΐτη Χατζηθάνου,
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.

στην Κλινική Διατροφή

Δυσκολα θα συναντησεις κάποιον που δεν αγαπά το παγωτό!

Όμως, πολλοί το αποφευγουν λόγω των θερμίδων και των λιπαρών που περιέχουν. Πόσο σωστό είναι αυτό;

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα μπορεί να δοθεί αν αναλογιστούμε τη σύσταση του και κατά συνέπεια τη θρεπτική και ενεργειακή του αξία.  Έτσι, το κύριο συστατικό του παγωτού είναι το γάλα, που μπορεί να είναι πλήρες, ημι-αποβουτυρωμένο, νωπό, σε σκόνη ή συμπυκνωμένο. Ακόμη, για την παρασκευή του  παγωτού μπορεί να χρησιμοποιηθούν  αβγά, κρέμα γάλακτος, κακάο, ζάχαρη ή γλυκαντικές ύλες, βούτυρο, σιρόπι, χυμοί φρούτων ή ξηροί καρποί.

Έτσι, το παγωτό  αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης, η οποία μάλιστα είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Ακόμη, περιέχει  λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, Ε), υδατοδιαλυτές βιταμίνες ( Β1, Β2, Β6 και Β12 ),  και ασβέστιο, φωσφόρο και  μαγνήσιο. Ειδικά το ασβέστιο παρουσιάζει υψηλή βιοδιαθεσιμότητα, ενώ τα 100 γραμμάρια  παγωτού προσφέρουν 100-120 mg, περίπου το 10% των ημερήσιων αναγκών. Τέλος, σε περίπτωση που περιέχει κακάο ή ξηρούς καρπούς περιέχει πολυφαινόλες,  ουσίες δηλαδή με σημαντική αντιοξειδωτική δράση.

 

Από την άλλη, το παγωτό αποδίδει περίπου 80 έως περίπου 300 kcal ανά 100 γραμμάρια. Η ποσότητα των θερμίδων καθορίζεται κυρίως  από την  περιεκτικότητά του σε λιπαρά και ζάχαρη. Ενδεικτικά, τα 100 γραμμάρια παγωτό βανίλια αποδίδουν 180 θερμίδες, τα 100 γραμμάρια παγωτό σοκολάτα 240 θερμίδες, το παγωτό με φρούτα 130 θερμίδες, το παρφε 325 θερμίδες και το light παγωτό 80 θερμίδες.

 

Έτσι, η υπερκατανάλωση του παγωτού μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους. Ακόμη, τα άτομα που πάσχουν από υπερχοληστερολαιμία  πρέπει να το καταναλώνουν με προσοχή λόγω της περιεκτικότητας του σε  κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη (ειδικά το παρφέ). Το ίδιο ισχύει και για όσους πάσχουν από υπετριγλυκεριδαιμία ή σακχαρώδη διαβήτη εξαιτίας της ζάχαρης που περιέχει.

 

 

Η καλύτερη επιλογή για όσους προσέχουν το βάρος τους είναι απλά παγωτά «ξυλάκι»  χωρίς επικάλυψη σοκολάτας. Άλλωστε, τα παγωτά τύπου 0% είναι μια καλή λύση και θεωρούνται  ασφαλή για τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Τέλος, το σορμπέ, η γρανίτα, το ζελέ και το παγωτό γιαούρτι περιέχουν λιγότερες θερμίδες και μπορούν να αντικαταστήσουν τα παγωτά με πάρα πολλά λιπαρά, όπως το παρφέ.  Όλα αυτά θα πρέπει να γίνονται με μέτρο και  στα πλαίσια πάντοτε μιας ισορροπημένης διατροφής …

bottom of page