top of page
ΖΑΧΑΡΗ2.jpg

Ποιο είδος ζάχαρης να επιλέξω;

της Αθηνάς Μωραΐτη Χατζηθάνου,
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.

στην Κλινική Διατροφή

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ λευκής, καστανής και μαύρης ζάχαρης; Ποια είναι η ακατέργαστη ζάχαρη;  Αν προσέχω τη διατροφη μου, ποιο είδος να επιλέξω; Πόση ζάχαρη μπορώ να καταναλώσω; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πιο συνηθισμένα ερωτηματα σχετικά με τη ζαχαρη...

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχη... Η ζάχαρη (επιστημονικά σακχαρόζη ή σουκρόζη) είναι μια γλυκαντική ουσία που αποτελείται από γλυκόζη και  φρουκτόζη και παράγεται από την επεξεργασία διαφόρων φυτών. Διακρίνεται σε λευκή, καστανή και μαύρη ζάχαρη. Η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη παρασκευάζεται είτε από ζαχαρότευτλα είτε από ζαχαροκάλαμο.Η καστανή ζάχαρη αποτελείται από κρυστάλλους σακχαρόζης με υπολείμματα μελάσας και συνήθως παράγεται με επαναπρόσθεση της μελάσας σε άσπρη ζάχαρη από ζαχαρότευτλα. Πρόκειται για πιο αρωματική ζάχαρη. Η μαύρη ζάχαρη περιέχει περισσότερη μελάσα  και είναι επίσης αρωματική. 

Τέλος, υπάρχει και η ακατέργαστη ζάχαρη, η οποία είναι καστανή ζάχαρη που παρασκευάζεται από την πρώτη κρυσταλλοποίηση του ζαχαροκάλαμου. H ζάχαρη περιέχει απλά σάκχαρα (και κατά συνέπεια υψηλό γλυκαιμικό δείκτη), που αυξάνουν άμεσα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Απλά σάκχαρα  βέβαια συναντάμε στα φρούτα και στο μέλι.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως τα διάφορα είδη ζάχαρης στην πραγματικότητα δεν έχουν  διαφορά στις θερμίδες (5 γραμμάρια ζάχαρης, δηλαδή 1 κουταλάκι του γλυκού, αποδίδουν περίπου 20 θερμίδες). Έτσι αν κάποιος θέλει να χάσει βάρος δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ποιο είδος ζάχαρης θα χρησιμοποιήσει, αφού κανένα είδος  ζάχαρης δε βοηθά στη μείωση των θερμίδων. Επιπλέον, η ζάχαρη δεν περιέχει μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα), εκτός από ελάχιστες ποσότητες. Οι διαφορές σε βιταμίνες και μέταλλα μεταξύ των διαφόρων ειδών ζάχαρης είναι μικρές (υπερέχουν η ακατέργαστη, η μαύρη και η καστανή ζάχαρη έναντι της λευκής ζάχαρης) και για να ωφεληθεί κανείς θα πρέπει να καταναλώσει μεγάλες ποσότητες. Συνεπώς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση της ζάχαρης ανεξάρτητα από το είδος της.

bottom of page