Πάσχα & Διατροφή

της Αθηνάς Μωραΐτη Χατζηθάνου,
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.

στην Κλινική Διατροφή

Το Πάσχα δυστυχώς θα είναι λίγο διαφορετικό φέτος, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα καταναλώσουμε τα πασχαλινά εδέσματα… Έτσι, αρκετοί προβληματίζονται  για τη διατροφή τους αυτές τις ημέρες και είναι λογικό αν σκεφτούμε πως τα περισσότερα τρόφιμα που καταναλώνουμε το Πάσχα περιέχουν αρκετές θερμίδες, λιπαρά (κορεσμένα λιπαρά) και χοληστερίνη. Έτσι, όσοι πάσχουν από υπερλιπιδαιμίες (υψηλή χοληστερίνη, υψηλά τριγλυκερίδια), όσοι έχουν προβλήματα με το στομάχι και τη χολή, όσοι έχουν αυξημένο ουρικό οξύ, πρέπει να είναι προσεκτικοί. Άλλωστε, τις ημέρες πριν από το Πάσχα, προηγείται για πολλούς μια περίοδος νηστείας και γι’ αυτό η μετάβαση στα ζωικά τρόφιμα καλό είναι να γίνεται σταδιακά… Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τα τρόφιμα που καταναλώνουμε αυτές τις ημέρες και ας μάθουμε μερικούς τρόπους για να ισορροπήσουμε καλύτερα τη διατροφή μας…

Ο πρωταγωνιστής του πασχαλινού τραπεζιού, το αρνάκι (μπούτι ψητό, 100 γραμμάρια) περιέχει περίπου 300 θερμίδες, περίπου 20 γραμμάρια λίπους και 96 mg χοληστερίνης, ενώ το κατσικάκι (μπούτι ψητό, 100 γραμμάρια) 186 θερμίδες, περίπου 6 γραμμάρια λίπους και 82 mg χοληστερίνης. Τα αρνίσια παϊδάκια αποδίδουν ακόμη περισσότερες θερμίδες αφού περιέχουν περισσότερα λιπαρά (τα 100 γραμμάρια αποδίδουν 356 θερμίδες, 29,6 γραμμάρια λίπους και 96 mg χοληστερίνης). Το κοκορέτσι (100 γραμμάρια) περιέχει 186 θερμίδες, περίπου 10 γραμμάρια λίπους και 126 mg χοληστερίνης. Τέλος, ένα μέτριο πιάτο μαγειρίτσα (300 γραμμάρια), που καταναλώνεται το βράδυ της Ανάστασης, αποδίδει 618 θερμίδες, περίπου 43 γραμμάρια λίπους και 564 mg χοληστερίνης.

Έτσι, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αρνάκι και το κατσικάκι είναι πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμινών (κυρίως Β), σιδήρου και φωσφόρου, περιέχουν αρκετές θερμίδες, λιπαρά και χοληστερίνη, αλλά και πουρίνες (κάτι που πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν  αυξημένο ουρικό οξύ). Για να ισορροπήσουμε τη διατροφή μας, καλό είναι να προτιμήσουμε το κατσικάκι, να αποφύγουμε την πέτσα και να αφαιρέσουμε το ορατό λίπος. Παράλληλα, καλό είναι να καταναλώνουμε σαλάτα, αφού οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα λαχανικά εμποδίζουν ως ένα σημείο την απορρόφηση των λιπαρών, και βέβαια να τηρήσουμε το μέτρο στην ποσότητα του κρέατος που θα καταναλώσουμε…

Τα αυγά από την άλλη, έχουν περίπου 80 θερμίδες (1 αυγό 50 γραμμαρίων), 4.5 γραμμάρια λιπαρά και 215 mg χοληστερίνης. Βέβαια, το αυγό είναι πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμινών Β2 και Β12, παντοθενικού οξέος, βιταμίνης Α και D, ψευδαργύρου και σεληνίου. Για να αποφύγουμε λοιπόν τις υπερβολές, θα μπορούσαμε να το καταναλώσουμε ξεχωριστά από το μεσημεριανό γεύμα, είτε στο πρωινό μαζί με λίγο ψωμί ή φρυγανιές ολικής αλέσεως, είτε στο βραδινό μαζί με  λίγο τυρί, σαλάτα και ψωμί ολικής αλέσεως.

Τέλος, δε θα παραλείψουμε να αναφερθούμε στα παραδοσιακά γλυκά του Πάσχα, το τσουρέκι και τα κουλουράκια. Έτσι, 1 λεπτή φέτα τσουρέκι, 40 γραμμάρια, περιέχει περίπου 150 θερμίδες, 5 γραμμάρια λιπαρά και 40 mg χοληστερίνης, ενώ 1 κουλουράκι (50 γραμμάρια) περίπου 187 θερμίδες, 4 γραμμάρια λιπαρά και 50 mg χοληστερίνης. Καλό θα ήταν, αυτά να συνοδεύσουν τον πρωινό ή απογευματινό μας καφέ, σε μια λογική ποσότητα, και να μην καταναλωθούν μετά το μεσημεριανό γεύμα του Πάσχα.

Από τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε πως τα πασχαλινά εδέσματα σίγουρα περιέχουν αρκετές θερμίδες, λιπαρά και χοληστερίνη, όμως αν τα καταναλώσουμε με μέτρο και μαζί με σαλάτα, δεν είναι απαγορευτικά... Επιπλέον, καλό είναι να προσέξουμε το βραδινό μας γεύμα ώστε να είναι ελαφρύ και να αποφύγουμε τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη. Τέλος, μπορούμε να αφήσουμε τα γλυκά για κάποια άλλη στιγμή...

 

Καλό Πάσχα σε όλους!

Ακολουθήστε μας

  • Facebook Social Icon

Τηλ: 2104633645

Αθηνά Μωραΐτη Χατζηθάνου

Διαιτολόγος Διατροφολόγος Πειραιά, MSc

στην Κλινική Διατροφή