top of page

Πως να αντιμετωπίσεις τη «Συναισθηματική» Πείνα!

της Αθηνάς Μωραΐτη Χατζηθάνου,
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.

στην Κλινική Διατροφή

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει αλλάξει η ζωή μας, καθώς καλούμαστε να μείνουμε σπίτι… Αυτή η κατάσταση είναι ιδιαίτερη για όλους μας και είναι λογικό να έχει δημιουργήσει άγχος, στεναχώρια, ανασφάλεια, εκνευρισμό, θυμό, απογοήτευση… Έτσι, δεν είναι λίγοι όσοι διοχετεύον όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα στο φαγητό! Αν λοιπόν καταλαβαίνεις πως τρως γιατί αισθάνεσαι άσχημα λόγω του ότι μένουμε στο σπίτι και ότι η ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεις είναι μεγαλύτερη από όση θα έπρεπε, πιστεύω πως οι συμβουλές μου θα σου φανούν χρήσιμες!

Αρχικά, είναι καλό να παρατηρήσεις τον εαυτό σου: πότε πεινάς πραγματικά και πότε πεινάς συναισθηματικά! Η πραγματική πείνα εμφανίζεται σταδιακά και μεσολαβούν λίγες ώρες από το τελευταίο γεύμα, ενώ η συναισθηματική πείνα εμφανίζεται ξαφνικά, είναι έντονη και δεν έχει σχέση με την ώρα που έχει περάσει από το τελευταίο γεύμα. Όταν πεινάμε πραγματικά χορταίνουμε με οποιοδήποτε τρόφιμο, όταν όμως πεινάμε συναισθηματικά αναζητάμε συγκεκριμένα τρόφιμα όπως τα γλυκά. Τέλος, η πραγματική πείνα σταματάει και νιώθουμε χορτάτοι και ικανοποιημένοι. Αντίθετα, η συναισθηματική πείνα συνεχίζεται  ακόμη κι αν έχουμε καταναλώσει όσο χρειάζεται για να χορτάσουμε και συχνά μας κάνει να νιώθουμε ντροπή και τύψεις.  

Ένα χρήσιμο εργαλείο είναι το να κρατήσεις ένα ημερολόγιο καταγραφής των γευμάτων που κάνεις μέσα στην ημέρα και μέσα στην εβδομάδα. Με το ημερολόγιο θα συνειδητοποιήσεις καλύτερα τις ώρες που είσαι πιο επιρρεπής στο να φας συναισθηματικά, τι έχει προηγηθεί (δηλ. πόσες ώρες έχουν περάσει από το προηγούμενο γεύμα, τα συναισθήματα σου και τις σκέψεις σου πριν και μετά), πόσο συχνά πεινάς συναισθηματικά μέσα στην ημέρα και στην εβδομάδα…

Το επόμενο βήμα είναι να οργανωθείς για να το αντιμετωπίσεις!  Σκέψου τι άλλο μπορείς να κάνεις όταν νιώθεις συναισθηματική πείνα για να στρέψεις εκεί την προσοχή σου. Το να μιλήσεις με κάποιο φίλο ή συγγενή σου στο τηλέφωνο (ή με βιντεοκλήση), να ακούσεις μουσική ή να δεις μια ταινία, να διαβάσεις ένα βιβλίο, να κάνεις κάποια δουλειά στο σπίτι, κτλ  θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις εκείνη τη στιγμή τη συναισθηματική πείνα που νιώθεις...

Ακόμη, το να φροντίσεις για τη διατροφή σου θα σου δώσει ικανοποίηση και θα βελτιώσει την ψυχολογία σου! Ετοίμασε μια λίστα με τα φαγητά που θα μαγειρέψεις μέσα στην εβδομάδα και αγόρασε τα υλικά που χρειάζεσαι. Μην ξεχάσεις να έχεις φρούτα και υλικά για υγιεινά σνακ που μπορείς να καταναλώσεις ενδιάμεσα των κυριών γευμάτων.

Βέβαια, και το να τηρήσεις ένα πρόγραμμα στην καθημερινότητα σου θα σε βοηθήσει… Κράτησε σταθερές τις ώρες των γευμάτων σου, θυμήσου να πίνεις αρκετό νερό, φρόντισε να έχεις σωστό ωράριο στον ύπνο σου, αφιέρωσε χρόνο για σωματική άσκηση.

Τέλος, φρόντισε τις συνθήκες που επικρατούν όταν τρως: τρώγε με ηρεμία και μάσαγε καλά την τροφή σου. Συγκεντρώσου στο γεύμα σου και τρώγε πάντοτε στο τραπέζι και όχι «στο πόδι». Μην κάνεις άλλα πράγματα ταυτόχρονα με το φαγητό (τηλεόραση, Η/Υ, τάμπλετ, κτλ). Έχε στο τραπέζι μόνο όσα τρόφιμα χρειάζεσαι για το γεύμα σου, φρόντισε να τα σερβίρεις με όμορφο τρόπο και μη χρησιμοποιείς πολύ μεγάλα σερβίτσια που μας αποπροσανατολίζουν για το μέγεθος της μερίδας.

Τώρα είναι πιο σημαντικό ίσως από ποτέ άλλοτε να φροντίσουμε τη διατροφή μας! Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή μεταφράζεται σε καλή υγεία και μας προφυλάσσει από το να πάρουμε περιττό βάρος. Εκμεταλλεύσου τον ελεύθερο χρόνο που έχουμε αυτή τη περίοδο για να βελτιώσεις τις διατροφικές σου συνήθειες και να φροντίσεις τον εαυτό σου!

bottom of page